1. Home
  2. FAQ
  3. Wat is het verschil tussen POP3 en IMAP?
  1. Home
  2. MAILS
  3. Wat is het verschil tussen POP3 en IMAP?

Wat is het verschil tussen POP3 en IMAP?

Wij raden steeds het gebruik aan van IMAP bij het configureren van je mailboxen in een mailclient. Maar wat is nu het verschil tussen POP3 en IMAP?

POP3

POP3 is een protocol dat gebruikt wordt voor het ontvangen van mails. POP staat voor Post Office Protocol en het nummertje 3 staat voor de versie, versie 3, de laatste versie van POP.

IMAP

IMAP staat voor Internet Access Message Protocol. Dit is een email protocol dat de mails beheert en ophaalt van de ontvangende server.

POP3 vs IMAP

Beide zijn dus een protocol voor het ontvangen van mail. Maar er is wel degelijk een groot verschil tussen beide protocollen.

POP3 download de mails van de server naar je computer/gsm en verwijderd vervolgens de mails van de server. Dit wil dus zeggen dat als je een mail verwijderd op je computer/gsm, de mail ook echt weg is. POP3 wordt eerder gebruikt wanneer je je mails maar op één toestel wil ontvangen.

IMAP bewaart de mails op de server, en synchroniseert de mails tussen meerdere toestellen. Je hebt eigenlijk dus steeds een kopie van je emails. IMAP wordt gebruikt wanneer je meerdere toestellen in gebruik hebt.