1. Home
  2. DOMEINEN & DNS
  3. Wat zijn DNS records?
  1. Home
  2. FAQ
  3. Wat zijn DNS records?

Wat zijn DNS records?

DNS records zijn een onderdeel van je domeinnaam en zorgen ervoor dat het verkeer dat je domeinnaam probeert te bereiken in de juiste richting wordt gestuurd. Daarom moeten de juiste DNS records ingesteld worden.

DNS record types

Er zijn verschillende types van DNS records, in onderstaande tabel vind je een overzicht met een korte omschrijving.

AIPv4 adresEen A-record koppelt je domeinnaam aan een IPv4 adres. Een voorbeeld is 01.23.45.67
AAAAIPv6 adresEen AAAA-record koppelt je domeinnaam aan een IPv6 adres zoals bv 2a00:d78:0:712:94:198:159:35
CNAMECanonical nameEen alias voor 1 naam naar een andere, te vergelijken met kopie van een A-record. Stel dit enkel in op een subdomein.
MXMail exchangeEen MX-record is verantwoordelijk om mails van/naar jouw mailadres te bezorgen.
SRVService locatorZorgt voor de koppeling van het domein aan een server die specifieke diensten levert. Bepaalt de locatie van bijvoorbeeld de hostname en poortnummer.
TXTTextEen tekstbestand met extra informatie over de server, het netwerk, datacentra en andere belangrijke informatie in een gemakkelijk leesbaar formaat.
URLFWURL forwardStuurt een bepaalde url door naar een andere.

Hoe je de DNS instellingen kan aanpassen lees je in dit artikel: Hoe stel ik mijn DNS records in?

Aangepast op 4 maart 2022